Gastspreker van Lecture

Op zoek naar een gastspreker over ruimtevaart, Noord-Korea of ethiek? Vind de ideale spreker bij Lecture.

Noord Korea

Hoe is de Kim ‘dynastie’ aan de macht gekomen en hoe heeft het zo lang kunnen functioneren? Professor Breuker geeft een uniek inzicht in het ongelooflijke systeem dat werd opgezet om een heel land te gijzelen, waar andere onderdrukkende communistische regimes, zoals in Oost-Europa, allemaal na een paar decennia instortten.

Remco Breuker is hoogleraar Koreaanse studies en voorzitter van de afdeling Koreaanse studies aan de Universiteit van Leiden. Hij is ook directeur van het Leiden Asia Centre.

Neem contact op

Ethiek

Verantwoordelijkheid bestaat soms uit het nemen van moeilijke beslissingen, maar hoe maak je de juiste keuzes? Jelle van Baardewijk biedt een waardevolle reflectie op de huidige samenleving. We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen leven. We willen gezond zijn, maar we willen ook genieten. We willen ons werk goed doen, maar ook tijd met onze familie doorbrengen. Wat als je het allemaal niet tegelijkertijd kunt hebben? In deze lezing legt Jelle uit hoe ethiek werkt en waarom ethiek vooral gaat over ‘nee’ zeggen.

Jelle van Baardewijk is filosofieleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is ook lid van de denktank Freedomlab Amsterdam.

Neem contact op

Levenslang

“De beschaving van een volk laat zich afmeten aan de wijze waarop het zijn gevangenen behandelt”, aldus de wereldberoemde auteur Dostojevski. Margje van Weerden, die als advocaat veel mensen bijstond met de vreselijkste delicten op hun naam, kan dit beamen. Ze geeft een indrukwekkende lecture over het concept ‘levenslange gevangenisstraf’. Is het humaan om iemand een toekomst zonder enig uitzicht op vrijheid op te leggen? Margje geeft een lezing over moraal, curieuze internationale invloeden op ons rechtssysteem en aangrijpende verhalen.

Margje van Weerden stond als advocaat verdachten bij in verschillende strafzaken. Aan de Universiteit van Amsterdam gaf ze les in strafrecht en strafprocesrecht en deed onderzoek naar supersnelrecht. Momenteel is ze freelancer en geeft ze onder andere lezingen en seminars over strafrechtelijke onderwerpen.

 

Neem contact op

Creativiteit, design thinking, gamification, diversiteit, innovatie, influencer marketing, intellectueel eigendom, psychologie, ethiek, media, rechten, china, blockchain, kunstmatige intelligentie, antropologie, communicatie, circulaire economie, bestuurskunde, sociologie, marketing, social media, methodologie, mediation, storytelling en vele andere onderwerpen.