Meer dan 100 inspirerende Lectures. Een aantal voorbeelden:

Herkaderen

Waarom betalen we mensen per uur? Kunnen we volledig vertrouwen op gegevens? Heeft de klant altijd gelijk en is input gelijk aan output? Onze sociaaleconomische systemen zijn gebaseerd op aannames. Soms kan een radicaal andere kijk nieuwe inzichten bieden. Karim Benammar laat zien hoe anders kijken naar ‘problemen’ leidt tot nieuwe oplossingen.

Karim Benammar studeerde filosofie in Engeland, de Verenigde Staten en Japan en doceerde aan de universiteit van Kobe.

Neem contact op

Leonardo da Vinci

Da Vinci staat bekend als uitvinder en kunstenaar, maar hij was ook een uitstekende waarnemer. Dit college geeft inzicht in de manier van werken van Da Vinci en laat zien hoe innovatie vooral voortkomt uit constant nieuwsgierig zijn en het bestaande willen verbeteren. Professor Kwakkelstein vertelt ook uitgebreid over Het Laatste Avondmaal en de Mona Lisa waarom deze schilderijen zo wereldberoemd geworden zijn.

Professor Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Universitair Instituut voor Kunstgeschiedenis in Florence en hoogleraar kunstgeschiedenis, gespecialiseerd in de Renaissance.

Neem contact op

Meestervervalsers

Judith Noorman geeft college over meestervervalsers. Wat is ‘echt’? Hoe maak je een vervalsing van een Nederlandse meester? En vooral, hoe herken je met zeer innovatieve technieken een vervalsing? Ook wordt ingegaan op actuele zaken, zoals de pas ontdekte Rembrandt-schilderijen van Jan Six en het duurste schilderij dat ooit is verkocht: Salvator Mundi van Leonardo da Vinci.

Judith Noorman is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze haalde haar PhD aan de New York University.

Neem contact op

Ethiek

Verantwoordelijkheid bestaat soms uit het nemen van moeilijke beslissingen, maar hoe maak je de juiste keuzes? Jelle van Baardewijk biedt een waardevolle reflectie op de huidige samenleving. We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen leven. We willen gezond zijn, maar we willen ook genieten. We willen ons werk goed doen, maar ook tijd met onze familie doorbrengen. Wat als je het allemaal niet tegelijkertijd kunt hebben? In deze lecture legt Jelle uit hoe ethiek werkt en waarom ethiek vooral gaat over ‘nee’ zeggen.

Jelle is lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam. Hij is als filosoof verbonden aan de afdeling bestuurskunde en politicologie van de Vrije Universiteit.

Neem contact op

Big data & ethiek

Kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Met alle voordelen, maar ook met risico’s. Gegevens kunnen worden gemanipuleerd. Tegelijkertijd kan Big Data, als op de juiste manier geïmplementeerd, veel opleveren. Youssef bespreekt de ethiek van Big Data aan de hand van casestudy’s en actuele intrigerende verhalen. Wat kunnen we ervan leren?

Youssef El Bouhassani is docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ontwikkelde LeerLevels: een AI-gedreven leerplatform en is tevens bestuurslid van de Nationale Denktank over Big Data.

Neem contact op

Mindsets for innovation

Aan de hand van interactieve oefeningen laat Rod je zien hoe je kunt overschakelen van ‘ja, maar’ naar ‘ja, en’. Hij gebruikt bekende technieken uit het improvisatietheater. Het resultaat? Een aangenamere manier van samenwerken en een breder perspectief op hoe je elkaar ruimte geeft. Ook leer je om je prettiger te voelen als je een fout maakt.

Rod Ben Zeev is een facilitator en ontwerper van innovatie- en leiderschapsprogramma’s aan de THNK School of Creative Leadership. Hij is de oprichter van de Tel Aviv Improv School.

Neem contact op

Programmeren

Programmeren leert je hoe computers werken, maar helpt ook om maatschappelijke problemen te begrijpen en op te lossen en om de mooiste en gekste dingen te maken. Programmeren is niet alleen bedoeld voor het ontwikkelen van websites en games, maar kan ook worden gebruikt om kunst, animaties, schilderijen en muziek te maken. Felienne Hermans legt uit hoe het leren van programmeren werkt.

Felienne Hermans heeft les gegeven aan de TU Delft en is momenteel professor aan de Universiteit Leiden, waar ze les geeft aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science.

Neem contact op

Campagnetijd

De presidentsverkiezingen zijn pas volgend jaar maar president Trump en de 24 democratische uitdagers zijn al volop in campagnemodus. Tijdens de lecture laat Victor Vlam zien hoe er in de VS campagne wordt gevoerd. Hij werkte in 2008 en 2012 voor de Obama-campagne en geeft je een kijkje achter de schermen. Met welke briljante retorische technieken overtuigt een campagne een kiezer om te gaan stemmen? Hoeveel geld heb je nodig en wat in hemelsnaam doe je ermee?

Victor Vlam is gastdocent bij de UvA en de Tilburg University en auteur van het boek ‘Denken als Donald Trump’. Hij is als Amerika-deskundige vaak te gast bij EenVandaag, Editie NL, 5 Uur Live, RTL Z en Radio 1 en 2.

Neem contact op

Lijkschouwing

‘Hoe kun je aan een lijk zien of er sprake is van moord?’ Udo Reijnders constateert dat zelfs artsen moeite hebben met het herkennen van een niet-natuurlijke dood. Daardoor worden bijvoorbeeld moorden geregeld over het hoofd gezien. Udo laat aan de hand van crime scenes zien waar je bij lijkschouwing op moet letten.

Udo Reijnders werkt bij de GGD Amsterdam als forensisch arts. Hij is tevens hoofdopleider Forensische Verpleegkunde en bijzonder hoogleraar Eerstelijns Forensische Geneeskunde aan de UvA/AMC.

Neem contact op

Storytelling

Robert Wolfe laat je ervaren hoe je een verhaal uit je eigen leven kunt gebruiken om echt een boodschap over te brengen en de mensen om je heen te krijgen. Hij geeft ook voorbeelden van de beste verhalenvertellers en inzichten in praattechnieken die gemakkelijk zijn toe te passen.

Robert Wolfe is leiderschapscoach en verhalenverteller aan de THNK School of Creative Leadership. Hij heeft management games ontworpen en aan leiderschapsprogramma’s gewerkt over de hele wereld.

Neem contact op

Noord Korea

Hoe is de Kim ‘dynastie’ aan de macht gekomen en hoe heeft het zo lang kunnen functioneren? Professor Breuker geeft een uniek inzicht in het ongelooflijke systeem dat werd opgezet om een heel land te gijzelen, waar andere onderdrukkende communistische regimes, zoals in Oost-Europa, allemaal na een paar decennia instortten.

Remco Breuker is hoogleraar Koreaanse studies en voorzitter van de afdeling Koreaanse studies aan de Universiteit van Leiden. Hij is ook directeur van het Leiden Asia Centre.

Neem contact op

Creativiteit

Irene laat zien hoe creativiteit en het kiezen van een ander perspectief een enorme impact kunnen hebben. Ze legt ook uit dat je lef en vooral doorzettingsvermogen nodig hebt om echt creatief te zijn. Met haar gemakkelijk toe te passen tips en trucs en vooral met humor, leert Irene ons hoe we een beetje creatiever kunnen zijn. Omdat het soms een kleine verandering is die het verschil kan maken.

Na 16 jaar FHV / BBDO, een groot reclamebureau, werd Irene Koel een creatief consultant voor veel bedrijven. Ze is ook docent aan de Design Academy Eindhoven.

Neem contact op

Copyright

Merel geeft een interactieve en educatieve lecture over auteursrechten. De belangrijkste vraag die zij stelt is of het auteursrecht in de toekomst nog steeds levensvatbaar is. Wie bezit eigenlijk een foto of tekst? Kun je het gebruiken voor werk of privé of helemaal niet? Als u op een foto wordt afgebeeld, is deze dan automatisch van u? En kun je het delen op sociale media? Of kun je een boete krijgen of zelfs in een rechtszaak belanden?

Merel Teunissen is advocaat bij Versteeg Wigman Sprey en geeft les aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze is redacteur bij Mediaforum, een tijdschrift over communicatierecht.

Neem contact op

Geheimen

Iedereen houdt wel eens iets achter. Thuis of tijdens het werk. Geheimen voor collega’s, voor andere afdelingen, voor klanten, media… Wat is een geheim eigenlijk? Hoe houd je iets geheim? Wat is de impact van een geheim op je gezondheid? Andreas Wismeijer neemt je mee in de wereld van geheimen en legt uit wat geheimen ons leren over de menselijke natuur.

Dr. Andreas Wismeijer is verbonden aan Tilburg University en gepromoveerd op de psychologie van geheimen. Hij schreef een groot aantal wetenschappelijke artikelen en twee populair-wetenschappelijke boeken over dit onderwerp.

Neem contact op

Het historische belang van geur

We ademen de hele dag door en ruiken van alles, maar zijn ons er zelden echt van bewust. En dat terwijl geur een directe link heeft met ons geheugen en razendsnel herinneringen, beelden en emoties oproept. Niet zo gek dus dat kunstenaars geur inzetten om de geschiedenis tot leven te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar het schilderij van de Slag bij Waterloo en ruik tegelijk de mix van angstzweet, paarden en buskruit. Napoleon droeg elke dag een zwaar parfum om zich af te sluiten van de wereld en raakte volledig van de kaart toen hij verbannen was en zijn parfum opraakte. Laat je verwonderen door de kracht van geur en leer hoe je neus je bewust en onbewust beïnvloedt, de hele dag door.

Caro Verbeek is kunsthistoricus en curator met een focus op de zintuigen. Haar doel is om binnen kunstgeschiedenis meer aandacht te hebben voor de zintuigen door historische geuren te verzamelen en opnieuw te beleven.

Neem contact op

Psychology of selves

We hebben allemaal meerdere kanten in onszelf, maar niet altijd begrijpen we wat ervoor zorgt dat we soms als grappenmaker, dan weer als pleaser of juist als pusher uit de hoek komen. Onszelf ten volle begrijpen is een van de krachtigste inzichten in het leven. Gijs Deckers daagt uit tot introspectie. Je snapt ineens dat de ruzie om de tandpastaklodder niet gaat om de tandpasta, maar om iets heel anders. Ruziemaken zal nooit meer hetzelfde zijn. Je leert jezelf beter te doorgronden en gaat de patronen ook bij anderen herkennen. Het resultaat: een betere verstandhouding met jezelf en de mensen om je heen.

Gijs Deckers is psycholoog, en coach. Hij doceert persoonlijke ontwikkeling en psychologie aan de School of Life en de universiteit Leiden. 

Neem contact op

China

Wat betekent China’s snelle groei in technologie? Westerse nieuwsmedia staan bol van paniekverhalen over Huawei, het sociale kredietsysteem, surveillance, kunstmatige intelligentie en big data, waarvan gedacht wordt dat China die zal aanwenden om een Orwelliaanse controlemaatschappij op te bouwen. Deze lecture gaat in op de vraag of die angst gerechtvaardigd is, het duidt de Chinese technologie-agenda en laat zien wat de impact hiervan zal zijn op Nederland en Europa.

Rogier Creemers is universitair docent Recht en Beleid in China aan de Universiteit Leiden. Met een achtergrond in Sinologie, internationale politiek en Recht, focust hij zich vooral op hoe de Chinese regering steeds meer technologie gebruikt in het binnenlandse bestuur, en hoe China zich verhoudt tot de wereld in cyberspace. 

Neem contact op

Michael Diederich

Spreken in het openbaar is voor veel mensen zenuwslopend. Michael Diederich weet hoe je je presentatievaardigheden naar een hoger niveau kunt brengen. Hij deelt praktische tips om beter in het openbaar te leren spreken, variërend van krachtige lichaamstaal, spreken met passie en hoe je verbinding kunt maken met je publiek. Naast het delen van handige inzichten neemt hij je mee in leuke oefeningen, waardoor dit een leuke, gedurfde en zeer interactieve lecture is.

Michael Diederich is een acteur en performer, zowel in het theater als op televisie. Hij gaf les aan verschillende academies, zoals InHolland en Codarts, Rotterdam.

Neem contact op