We bieden fascinerende masterclasses bij onze klanten op kantoor, gegeven door meer dan 100 inspirerende hoogleraren en docenten.

Bekijk hieronder een selectie van onze lectures

Herkaderen

Waarom betalen we mensen per uur? Kunnen we volledig vertrouwen op gegevens? Heeft de klant altijd gelijk en is input gelijk aan output? Onze sociaaleconomische systemen zijn gebaseerd op aannames. Soms kan een radicaal andere kijk nieuwe inzichten bieden. Karim Benammar laat zien hoe anders kijken naar ‘problemen’ leidt tot nieuwe oplossingen.

Karim Benammar studeerde filosofie in Engeland, de Verenigde Staten en Japan en doceerde aan de universiteit van Kobe.

Neem contact op

Leonardo da Vinci

Da Vinci staat bekend als uitvinder en kunstenaar, maar hij was ook een uitstekende waarnemer. Dit college geeft inzicht in de manier van werken van Da Vinci en laat zien hoe innovatie vooral voortkomt uit constant nieuwsgierig zijn en het bestaande willen verbeteren. Professor Kwakkelstein vertelt ook uitgebreid over Het Laatste Avondmaal en de Mona Lisa waarom deze schilderijen zo wereldberoemd geworden zijn.

Professor Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Universitair Instituut voor Kunstgeschiedenis in Florence en hoogleraar kunstgeschiedenis, gespecialiseerd in de Renaissance.

Neem contact op

Hoe kiezen we onze leiders

Richard Ronay geeft een dieper inzicht in de sociale, omgevings- en psychologische mechanismen waarmee we onze leiders kiezen. Kennis over ons vaak onbewuste gedrag biedt kansen om effectievere organisaties te ontwerpen.

Richard Ronay is assistent professor en leidt het onderzoeksprogramma ‘Leadership & Management’ op de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij docent op de Columbia Business School in New York.

Neem contact op

The oxygen class

Burnout, stress, slaapproblemen; het zijn typische klachten van onze tijd. Het aantal antidepressiva dat we innemen is ongekend hoog. Weten hoe je jezelf kalm kunt houden in een stresssituatie is niet alleen goed voor onze prestaties, het is zelfs noodzakelijk om gezond te blijven. In het geval van stress of vermoeidheid zoeken we vaak naar een oplossing buiten onszelf, maar met de juiste ademhaling kun je zowel ontspannen als jezelf activeren. Ademen is eigenlijk het enige onbewuste proces in ons lichaam dat we kunnen beheersen. Marjon van Opijnen is een expert op het gebied van ademhalen en geeft inzicht in triggers van stress in het dagelijks leven.

Marjon van Opijnen is trauma- en ademhalingstherapeut en geeft les aan Nyenrode en Webster University in bedrijfsethiek en leiderschap.

Neem contact op

China

Frank Pieke spreekt over de vele veranderingen in China sinds 1989, hij laat zien hoe veerkrachtig de partij is en hoe de economie blijft groeien, ook al neemt de bevolkingsgroei af. En hoe de Chinese diplomatieke en militaire macht blijft toenemen. Hij laat, aan de hand van voorbeelden, zien hoe de Chinezen vrij zijn en tegelijkertijd onvrij zijn.

Frank Pieke is hoogleraar moderne Chinese studies aan de Universiteit van Leiden en oprichter van het Oxford China Center. Hij is tevens directeur van het Institute of Area Studies en van het Leiden Asia Center.

Neem contact op

Meestervervalsers

Judith Noorman geeft college over meestervervalsers. Wat is ‘echt’? Hoe maak je een vervalsing van een Nederlandse meester? En vooral, hoe herken je met zeer innovatieve technieken een vervalsing? Ook wordt ingegaan op actuele zaken, zoals de pas ontdekte Rembrandt-schilderijen van Jan Six en het duurste schilderij dat ooit is verkocht: Salvator Mundi van Leonardo da Vinci.

Judith Noorman is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze haalde haar PhD aan de New York University.

Neem contact op

Waarom klimaatverandering niemand raakt

Als je een probleem moest bedenken dat de mensheid bijna onmogelijk kan oplossen, dan is klimaatverandering het perfecte onderwerp. CO2 is niet met het blote oog waar te nemen en er wordt van ons verwacht dat we actie ondernemen terwijl er geen duidelijk zichtbare beloning is voor ‘goed gedrag’. We geloven in klimaatverandering, maar tegelijkertijd zijn we er niet erg bezorgd over. Hoe is dat mogelijk? Zou het beter zijn als we massaal gestrest zijn of is een puur rationele benadering het beste? Ruben geeft inzicht in waarom we zo aarzelend zijn om er echt iets aan te doen en hoe de juiste (toon van) communicatie een groot verschil kan maken.

Ruben Jacobs is schrijver en socioloog. Hij doceert sociologie van cultuur en samenleving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Neem contact op

Ethiek

Verantwoordelijkheid bestaat soms uit het nemen van moeilijke beslissingen, maar hoe maak je de juiste keuzes? Jelle van Baardewijk biedt een waardevolle reflectie op de huidige samenleving. We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen leven. We willen gezond zijn, maar we willen ook genieten. We willen ons werk goed doen, maar ook tijd met onze familie doorbrengen. Wat als je het allemaal niet tegelijkertijd kunt hebben? In deze lecture legt Jelle uit hoe ethiek werkt en waarom ethiek vooral gaat over ‘nee’ zeggen.

Jelle van Baardewijk is filosofieleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is ook lid van de denktank Freedomlab Amsterdam.

Neem contact op

Levenslang

“De beschaving van een volk laat zich afmeten aan de wijze waarop het zijn gevangenen behandelt”, aldus de wereldberoemde auteur Dostojevski. Margje van Weerden, die als advocaat veel mensen bijstond met de vreselijkste delicten op hun naam, kan dit beamen. Ze geeft een indrukwekkende lecture over het concept ‘levenslange gevangenisstraf’. Is het humaan om iemand een toekomst zonder enig uitzicht op vrijheid op te leggen? Margje geeft een college over moraal, curieuze internationale invloeden op ons rechtssysteem en aangrijpende verhalen.

Margje van Weerden stond als advocaat verdachten bij in verschillende strafzaken. Aan de Universiteit van Amsterdam gaf ze les in strafrecht en strafprocesrecht en deed onderzoek naar supersnelrecht. Momenteel is ze freelancer en geeft ze onder andere lezingen en seminars over strafrechtelijke onderwerpen.

 

Neem contact op

Big data & ethiek

Kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Met alle voordelen, maar ook met risico’s. Gegevens kunnen worden gemanipuleerd. Tegelijkertijd kan Big Data, als op de juiste manier geïmplementeerd, veel opleveren. Youssef bespreekt de ethiek van Big Data aan de hand van casestudy’s en actuele intrigerende verhalen. Wat kunnen we ervan leren?

Youssef El Bouhassani is docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ontwikkelde LeerLevels: een AI-gedreven leerplatform en is tevens bestuurslid van de Nationale Denktank over Big Data.

Neem contact op

Mindsets for innovation

Aan de hand van interactieve oefeningen laat Rod je zien hoe je kunt overschakelen van ‘ja, maar’ naar ‘ja, en’. Hij gebruikt bekende technieken uit het improvisatietheater. Het resultaat? Een aangenamere manier van samenwerken en een breder perspectief op hoe je elkaar ruimte geeft. Ook leer je om je prettiger te voelen als je een fout maakt.

Rod Ben Zeev is een facilitator en ontwerper van innovatie- en leiderschapsprogramma’s aan de THNK School of Creative Leadership. Hij is de oprichter van de Tel Aviv Improv School.

Neem contact op

Programmeren

Programmeren leert je hoe computers werken, maar helpt ook om maatschappelijke problemen te begrijpen en op te lossen en om de mooiste en gekste dingen te maken. Programmeren is niet alleen bedoeld voor het ontwikkelen van websites en games, maar kan ook worden gebruikt om kunst, animaties, schilderijen en muziek te maken. Felienne Hermans legt uit hoe het leren van programmeren werkt.

Felienne Hermans heeft les gegeven aan de TU Delft en is momenteel professor aan de Universiteit Leiden, waar ze les geeft aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science.

Neem contact op

Campagnetijd

De presidentsverkiezingen zijn pas volgend jaar maar president Trump en de 24 democratische uitdagers zijn al volop in campagnemodus. Tijdens de lecture laat Victor Vlam zien hoe er in de VS campagne wordt gevoerd. Hij werkte in 2008 en 2012 voor de Obama-campagne en geeft je een kijkje achter de schermen. Met welke briljante retorische technieken overtuigt een campagne een kiezer om te gaan stemmen? Hoeveel geld heb je nodig en wat in hemelsnaam doe je ermee?

Victor Vlam is gastdocent bij de UvA en de Tilburg University en auteur van het boek ‘Denken als Donald Trump’. Hij is als Amerika-deskundige vaak te gast bij EenVandaag, Editie NL, 5 Uur Live, RTL Z en Radio 1 en 2.

Neem contact op

Lijkschouwing

‘Hoe kun je aan een lijk zien of er sprake is van moord?’ Udo Reijnders constateert dat zelfs artsen moeite hebben met het herkennen van een niet-natuurlijke dood. Daardoor worden bijvoorbeeld moorden geregeld over het hoofd gezien. Udo laat aan de hand van crime scenes zien waar je bij lijkschouwing op moet letten.

Udo Reijnders werkt bij de GGD Amsterdam als forensisch arts. Hij is tevens hoofdopleider Forensische Verpleegkunde en bijzonder hoogleraar Eerstelijns Forensische Geneeskunde aan de UvA/AMC.

Neem contact op